Hollandse horloges

Luxe uit eigen land

Wie luxe horloges zegt, heeft het vaak over bekende merken als Rolex, Omega, Audemars Piguet of Breitling. Deze merken hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal zijn ontstaan in Zwitserland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Zwitserland door haar neutrale status een grote voorsprong gekregen om een horlogemagnaat te worden in Europa. Veel fabrikanten in andere Europese landen moesten namelijk verplicht militaire instrumenten produceren waardoor de maak van horloges moest worden stopgezet. Tegenwoordig zijn Zwitserse merken da
n ook koplopers wat betreft horloges. Dit is erg te merken aan bijvoorbeeld allerlei beroemdheden, van politici tot pokerspelers, die graag deze merken om hun pols dragen. De luxe horloges stralen namelijk elegantie en status uit.

Toch zijn er ook horlogemerken op de markt gekomen die een Christiaan van der KlaauwNederlandse oorsprong hebben en het tevens goed doen op de internationale markt. Bijvoorbeeld het luxe merk Christiaan van der Klaauw, een van Nederlands bekendste horlogemerk van de gelijknamige maker. Het merk onderscheidt zich van andere merken door de originele inspiratiebron die wordt gebruikt voor de horloges, namelijk astronomie. Het bedrijf is opgericht in 1974 en is tot heden toe het enige horlogemerk ter wereld dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van astronomische horloges. De horloges van Christiaan van der Klaauw zijn daarnaast allemaal handgemaakt en de prijzen variëren van ongeveer 6.000 tot 35.000 euro.

Het Nederlandse merk Grönefeld is ook een mooi voorbeeld van luxe horloges van eigen bodem. Oorspronkelijk opgericht in 1912, wordt het merk nu voortgezet door de derde generatie horlogemakers. Alle horloges worden zorgvuldig ontworpen en handgemaakt door de eigenaren, die overigens broers van elkaar zijn. Omdat het een redelijk klein bedrijf is wordt er ook niet gedaan aan massa productie en zijn de horloges dus behoorlijk exclusief. Dat is ook te merken aan de prijzen, aangezien sommige modellen voor ruim 160.000 over de toonbank gaan.