Horloges door de jaren heen

Van praktisch naar luxe

Tegenwoordig heb je horloges in alle soorten en maten, van klein tot groot en van opvallend tot subtiel. Ook is er een grote verscheidenheid aan prijzen in de wereld van horloges. Waar sommigen op de markt voor 5 euro een horloge kopen, besteden anderen miljoenen euro’s aan een exclusief exemplaar. Een horloge is op de dag van vandaag namelijk meer dan een apparaat om tijd vanaf te kunnen lezen, het is een sieraad. Horloges uit een luxe segment stralen dan ook elegantie en status uit, en daar betaalt men voor.

Het is niet bekend wanneer het eerste horloge was uitgevonden, toch first watchhadden mensen eeuwen geleden al andere manieren gevonden om de tijd te bepalen. Bijvoorbeeld met zonnewijzers of te kijken naar de hemel. Pas rond de twaalfde eeuw werd er een voorloper van de hedendaagse mechanische klok ontworpen, al kwamen er geen wijzers aan te pas maar bellen. Langzaam aan ontwikkelde deze uitvinding steeds meer tot de klok die we vandaag de dag kennen. Het draagbare horloge werd echter pas rond de zestiende eeuw uitgevonden. Deze was op dat moment niet erg in trek, aangezien alleen de adel zich zo een model kon veroorloven. Vanaf de industriƫle revolutie werd het horloge pas echt populair, onder andere omdat vanaf dat moment aan massa productie kon worden gedaan. Het horloge werd zo beschikbaar voor iedereen.

Toch duurde het nog tot de negentiende eeuw voordat het horloge, om de pols werd gedragen. Dit kwam door de oorlog, mannen moesten hun handen vrij hebben voor hun wapens. Dit beviel vervolgens zo goed dat het pols model bleef bestaan. Een andere grote verandering voor horloges die nu nog te merken is, gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel merken en fabrieken moesten verplicht militaire instrumenten gaan produceren waardoor de productie van horloges tijdelijk stop werd gezet. Echter kon Zwitserland hiervan profiteren door hun neutrale status tijdens de oorlog en kon zo als merk groot worden op de markt. Dit is nog steeds te zien omdat veel bekende luxe horlogemerken van Zwitsere komaf zijn: Rolex, Breitling en Omega zijn hier een voorbeeld van.